Büyük Sahra Çölü Türleri ve Özellikleri
20 Temmuz 2024

Büyük Sahra Çölü Türleri ve Özellikleri

Büyük Sahra Çölü

Büyük Sahra Çölü, Kuzey Afrika kıtasının ortalarında yer alan ve yaklaşık 9.000.000 kilometrekare büyüklüğünde bir çöldür. Çöl, ismini Arapçadaki "sahara" kelimesinden almıştır ve bu kelime Türkçede "çöl" anlamına gelir. Dünyanın en büyük sıcak çölü olan Büyük Sahra Çölü'nün oluşumu yaklaşık 2.5 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nin yüzölçümüne yakın bir büyüklüğe sahip olan çöl, batıda Atlas Okyanusu kıyılarından doğuda Kızıldeniz kıyılarına kadar uzanır.

Büyük Sahra Çölü'nün yüzeyi, %20 oranında çöl kumu ile kaplı olup, geri kalan büyük bir kısmı kaya ve molozlarla doludur. Çölün içinde Ahaggar ve Tibesti gibi 3265 metre yüksekliğe ulaşan dağlar bulunmaktadır. Bu dağların eteklerinde, yağış diğer bölgelere göre daha fazla olduğundan yaz aylarında göçebe kabileler yaşar. Ancak, çölün diğer bölgelerine yıllarca yağmur yağmayabilir.

Büyük Sahra Çölündeki Mucize

Büyük Sahra Çölü'nün yüzeyi mineral bakımından oldukça zengindir. Bu sebeple, çöl üzerine ilk yağmur damlaları düştüğü andan itibaren bitki tohumları birkaç gün içinde yeşerir. Mineral açısından zengin olan bu tabaka, rüzgarların etkisiyle dünyanın dört bir yanına dağılır ve oradaki bitkilere besin kaynağı olur.

Büyük Sahra Çölü İklimi

Büyük Sahra Çölü'nün iklimi çoğunlukla kuraktır. Sıcaklık, geceleri 25-30 dereceye kadar çıkarken gündüzleri 45-50 dereceye ulaşır. Kumlu sıcak bölgelerde sık sık büyük kum fırtınaları meydana gelir. Yağmur, kuzey bölgelerde kış yağmuru etkisi yaparken, güney bölgelerde tropikal etkiler gösterir. Çölün içinden Nil Nehri ve Nijer Nehri gibi büyük akarsular geçer. Ayrıca, Büyük Sahra Çölü'nde 20 adet göl bulunmaktadır ve bunlardan yalnızca bir tanesi içme suyu sağlar; diğer göllerin suyu tuzludur. Su ihtiyacı yer altı sondajlarıyla karşılanmaktadır. Son olarak, bu bölgeye en son 1979 yılında kar yağdığı gözlemlenmiştir.

Büyük Sahra Çölünde Yaşam

Büyük Sahra Çölü'nün içinde kurulmuş olan ülkeler şunlardır:
  • Cezayir
  • Çad
  • Mısır
  • Libya
  • Fas
  • Tunus
  • Moritanya
  • Mali
  • Nijer
  • Sudan
  • Batı Sahra
Çölde yaklaşık 2.000.000 insan yaşamaktadır. Bu insanların %60'ı şehir ve köylerde yerleşik düzende yaşarken, %40'ı göçebe ve kabile şeklinde çöl ve vahalarda hayatlarını sürdürmektedir. Vahalar, suyu bol ve verimli topraklardır. Bu alanlarda hurma ağaçları, sebzeler, meyveler ve buğday, arpa gibi tahıllar yetiştirilir. Yaşam alanlarının dışında, geniş ölçüde kumla kaplı ıssız çöl alanları bulunmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çöl Zambağı Türleri ve Özellikleri

Çöl Zambağı Türleri ve Özellikleri

Çöl Bitkileri Türleri ve Özellikleri

Çöl Bitkileri Türleri ve Özellikleri

Çöl Türleri ve Özellikleri

Çöl Türleri ve Özellikleri

Çöl Faresi Türleri ve Özellikleri

Çöl Faresi Türleri ve Özellikleri

Taklamakan Çölü Özellikleri ve Tarihi

Taklamakan Çölü Özellikleri ve Tarihi