Çöl İklimi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
22 Haziran 2024

Çöl İklimi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çöl İklimi

Çöl ikliminin en belirgin ve en önemli özelliği, yağışların yok denecek kadar az olmasıdır.

Çöllerde nemin az olması nedeniyle günlük sıcaklık farkı oldukça artar. Dönenceler çevresindeki alçalıcı hava hareketleri çölleri oluşturmaktadır.

İç kısımlarda ise yüksek dağlar nedeniyle bu dağlar nemli hava kütlelerini engeller ve çöller oluşur. Çöl iklimine Kuzey Amerika'nın iç bölgelerinde ve Güney Amerika'da rastlanır.

Günlük sıcaklık farklarının 50 dereceye ulaştığı zamanlar yaşanmaktadır. Yıllık sıcaklık ortalaması 40 derece civarındadır. Güneş yıl boyunca dik ve dike yakın bir açıyla olduğundan yıllık sıcaklık farkı yok denecek kadar az, 10 derece civarındadır. Geceleri ise sıcaklık 0 dereceye kadar düşebilir.

Genel olarak 100 mm'nin altındaki yağış miktarları, sağanak yağmurlar şeklindedir. Çok nadir görünen yağışların belli bir zamanı yoktur. Yağışlar çok düzensiz olup, çok uzun yıllar yağış almayan çöl bölgeleri vardır. Konveksiyonel yağış adı verilen yağış tipi görülmektedir. Konveksiyonel yağış, ısınan havanın yükselmesi, bir müddet sonra kendi sıcaklığındaki hava ile dengeye gelmesi sonucu, aşağı hava akımlarının başlaması ile oluşan yağış tipidir.

Çöl bitki örtüsü genellikle kaktüslerden oluşur. Çöldeki bitkiler seyrek ve cılız tiptedir.

Dünyadaki başlıca çöl alanları, Büyük Sahra, Necef, Gobi, Gibson, Patagonya, Peru ve Kalahari olarak adlandırılmaktadır. Kıtanın içlerine doğru, dönenceler civarında etrafı dağlık alanlarla çevrilidir. Orta Asya çöl alanları ise Karakum, Kızılkum, Gobi, Taklamakan ve Arizona deniz etkisine tamamen kapalı çok büyük çöl bölgeleridir.

Çöl İklimi Tipleri

Çöl iklimi tiplerini üç başlık altında incelemek mümkündür:

  • Sıcak Çöller, yılda maksimum 1-2 kez yağış alır. Sadece vahalar yerleşim için müsaittir, diğer yerler değildir. Yıllık sıcaklık farkı yok denecek kadar az olmasına karşın gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok fazladır. Dikenli bir bitki örtüsüne sahiptir. Sıcak çöllere örnek olarak Kalahari, Büyük Sahra, Arizona ve Kisumu çölleri gösterilebilir.
  • Karasal Çöller, bitki örtüsü step olan, sıcak çöllerle aynı özelliklere sahiptir. Step bitki örtüsü, yıllık sıcaklık farklarının 15-30 derece arasında olduğu yerlerde görülür. Kızılkum, Taklamakan ve Gobi karasal çöllere örnek olarak gösterilebilir.
  • Soğuk Çöller, Antarktika hariç kutup çevrelerinde görülür. Bir bitki örtüsü yoktur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çöl Türleri ve Özellikleri

Çöl Türleri ve Özellikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nevada Çölü Türleri ve Özellikleri

Nevada Çölü Türleri ve Özellikleri

Sina Çölü Tarihi ve Özellikleri

Sina Çölü Tarihi ve Özellikleri

Namib Çölü Türleri ve Özellikleri

Namib Çölü Türleri ve Özellikleri

Çöl Bitkileri Türleri ve Özellikleri

Çöl Bitkileri Türleri ve Özellikleri

Büyük Sahra Çölü Türleri ve Özellikleri

Büyük Sahra Çölü Türleri ve Özellikleri