Çöl Hayvanları Türleri ve Özellikleri
11 Temmuz 2024

Çöl Hayvanları Türleri ve Özellikleri

Çöl Hayvanları

Çöl hayvanları denilince, birçok kişinin ilk aklına gelenler yılanlar, develer ve akrepler olabilir. Evet, bu hayvanların bazı türleri çöllerde yaşar, ancak çöl, birçok kişinin bilmediği hayvan türlerini de barındırır. Çölde yaşamak hiç de kolay değildir; bu yüzden çöl hayvanlarının suya dayanıklı olması gerekmektedir. Ayrıca çöl hayvanları genellikle kamufle olabilmeleri için açık renkli postlara sahiptir. Çölde birçok kemirici hayvan da yaşamaktadır. Çölde yaşayan birçok hayvan gece dışarı çıkar. Bunun sebebi, gece hem nem oranının daha yüksek olması, hem ısının gündüze oranla düşmesi, hem de geceleri terleme olayının daha az olmasıdır. Çöller kumlar ve kum tepelerinden oluşur. Çölde ağaç nadiren görünür; ağaçların olduğu yerlerde de muhtemelen su kuyuları vardır. Çöl, gündüzleri ne kadar sıcaksa geceleri de o kadar soğuk ve dondurucudur.

Çöl Hayvanlarını Tanıyalım

Deve: Develer, çöl yaşamına mükemmel bir şekilde uyum sağlamış özel canlılardır. Develeri bu kadar özel kılan, en ağır şartlara bile dayanabilen vücut yapılarıdır. Sırtlarında birçok hayvanın taşıyamayacağı kadar yük taşıyabilirler. Uzun süre açlığa ve susuzluğa dayanabilen develerin, vücutlarını kaplayan ve onları güneşin etkilerinden koruyan sık tüyleri vardır. Develerin çöl şartlarında yaşamasını kolaylaştıran bir diğer etmen de hörgüçleridir. Bu hörgüçlerde vücut ağırlığının beşte biri kadar yağ depolanır, bu da vücuttan fazla su atılmamasını sağlar.

Çöl Kekliği: Çöl keklikleri, Sahara ve Kalahari çöllerinde yaşamlarını sürdürmektedir. Yaşamlarını kumların üzerinde buldukları tohumlar ve çıkan filizleri yiyerek sürdürürler. Çöl yaşamına ayak uydurabilen çöl kekliği, su ihtiyacını karşılayabilmek için günde 120 km uçabilmektedir. Suya ulaştıklarında ihtiyaçlarını karşılayabilmek için hiç ara vermeden su içerler. Ayrıca göğüs tüylerini ıslatarak çölde kalan yavrularına su taşırlar.

Altın Renkli Köstebek: Altın renkli köstebekler, kum tepelerinde ve kumların içinde yaşar. Kum tepelerinde yaşamalarına rağmen çok nadir görünürler. Geceleri avlanmak için dışarı çıkar ve gündüz ise tekrar kumun altına girerler. Bu köstebeklerin 18 ayrı türü bulunmaktadır. Çöllerdeki kumluk ovalarda, dağlık bölgelerde çukur kazdıkları her yerde yuva yapabilir ve yaşamlarını sürdürebilirler. Altın renkli köstebeklerin, adından da anlaşılacağı gibi rahatça saklanabilecekleri ve avlanırken kamufle olabilecekleri altın renginde tüyleri vardır. Kumda bulunan küçük böcekleri ve kertenkeleleri güçlü ayakları ile yakalayıp bu şekilde beslenirler.

Fennec Tilkisi: Çölde yaşayan ve yırtıcı bir hayvan olan fennec tilkisi, en küçük tilki türüne mensup bir canlıdır. Krem rengi tüyleri olan fennec tilkisi, Afrika ve Arabistan'ın kumlu çöllerinde yaşamlarını sürdürür. Tilki türüne mensup bu canlıların kulakları çok iyi duyar ve avlarının yerini kolayca tespit etmelerini sağlar. Bu nedenle de oldukça büyüktürler. Kulaklar aynı zamanda vücut ısısının dışarı atılmasını sağlayan bir soğutucu vazifesini de görür. Bu tilki türü böcekler, küçük kemirgenler ve kertenkele ile beslenirler. Çöl sıcaklarından kazdıkları çukurlarda saklanarak korunurlar.

Darkling Böcekleri: Darkling böcekleri, deniz kenarında bulunan Namib Çölü'nde yaşamaktadır. Kabuklarının üzerinde su kaybetmelerini engelleyen özel bir su geçirmez katmanları bulunmaktadır. Oldukça uzun bacaklara sahip bu böcek türü, su elde etmek için kum tepelerinin en yüksek yerlerine çıkıp vücutlarının arka kısmını havaya kaldırır ve kabuklarının üzerine çiğ taneleri düşmesini, birikmesini sağlarlar.

Deve Kuşu: Çöl yaşamına uyum sağlayan bir diğer hayvan türü ise deve kuşudur. Uçamayan ve dünyadaki en büyük kuş cinsi olan deve kuşları, susuzluğa oldukça dayanıklı hayvanlardır. Su ihtiyaçlarını yedikleri şeylerden kendileri karşılarlar. Bu nedenle ayrıca su içme ihtiyacı duymazlar. Ağızlarında hiç diş bulunmayan deve kuşları, hem ot hem de et ile beslenebilen kuşlardır; aynı zamanda bazı omurgasız canlılarla da beslenebilmektedir. Deve kuşları çok iyi görme açısına sahiptirler ve uzun boyları sayesinde çevredeki en ufak bir tehlikeyi bile görebilirler. Metrelerce uzakta bulunan küçücük bir kesme şekeri bile çok iyi görebilirler.

Addax Antilopları: Sahara çölünde yaşayan addax antilopları, soluk kum rengi tüylere sahiptirler. Çok hızlı koşamayan bu antilop türleri, sağlam ve güçlü tırnakları sayesinde kumda çok rahat hareket edebilmektedir. Bu hayvanlar da deve kuşları gibi su ihtiyaçlarını yedikleri otlardan ve yiyeceklerden kendileri karşılarlar, ayrıca su içmeye ihtiyaç duymazlar. Addax antilopları sadece gece beslenirler. Çölde uzak mesafedeki yiyecekleri bulma konusunda da ustadırlar.

Oryx Antilopları: Oryx antilopları da Afrika çöllerinde yaşamaktadır. Bu canlılar, 1 metreyi geçen boynuzları sayesinde kendilerini korurlar. Taze otlarla beslenirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni